Detta bröd brukar jag numera baka ett par gånger under varje fjällvandring. Underbart att känna doften av nybakat bröd en regnig morgon och unna sig lite lyxig frukost. Brödet räcker till 2-4 personer, beroende på hur mätt man vill bli av det.
Ingredienser
Ca 4 dl mjöl i en plastpåse (mest vetemjöl, men blandat med lite rågmjöl)
½ paket torrjäst (bättre än färsk som ger klibbig deg)
½ tsk salt
Några matskedar matolja (jag använder olivolja)
Ca 2 dl kallt vattten
Bakning
Bakningen sker på kvällen, eftersom degen ska kalljäsa under lock på natten. Halva paketet med jäst blandas i mjölet tillsammans med saltet. Tillsätt sedan matoljan och vattnet. (Man tar inte hela vattenmängden på en gång, eftersom det då kan behövas mer mjöl på slutet. Degen ska vara fast och inte kladdig. ) Degen läggs i den kastrull som den ska gräddas i, och kastrullen kan smörjas med olja, så lossnar brödet lättare när det är färdigt.
Gräddning
Detta är den svåraste delen, och man ska prova hemma på eldfast underlag så att man vet att det fungerar med den utrustning man har. Själv har jag ett gammalt Trangiakök mod. 25 av ren aluminium. (Observera att Trangia själva inte rekommenderar detta sätt att använda deras kök på, så man gör det på egen risk!)
Jag blandar alltså degen i den stora kastrullen och lägger degen för jäsning i den smorda lilla. Den stora görs ren, den blir sedan ytterdelen av den ugn som brödet gräddas i. I botten på den stora kastrullen lägger jag tre små stenar, ca 3 mm tjocka, och ovanpå dessa sätter jag den lilla kastrullen. Då får man en tunn luftspalt mellan kastrullerna. Stekpannan blir lock över båda kastrullerna.
På morgonen gräddas brödet utan att knådas mera. Man gräddar med en mycket liten låga tills brödet är klart. Man ska hålla koll på lågan så att den inte slocknar och heller inte är för stor, då kan kastrullerna i värsta fall smälta. Det krävs lite vana av brödbak så att brödet blir gräddat men inte för bränt. Man kan känna med en liten sticka när det börjar bli färdigt.
Brödet gräddas på detta sätt underifrån, till skillnad från hemma då det gräddas mest ovanifrån. Den smakrika skorpan hamnar i botten. Lämplig gräddtid: ca 30-40 min på minimal låga.
Tekniska funderingar om kök
Alla kök är inte lämpliga för detta sätt att baka bröd. De som har någon typ av teflonbeläggning ska INTE användas, eftersom det bildas giftiga gaser vid hög värme. Även andra kök kan vara olämpliga, beroende på deras konstruktion.
Jag har bara testat med gammaldags alu-kastruller, vilket fungerar utmärkt. Dessa har en smältpunkt på över 600 grader, så är man bara varsam med lågan så ska man inte komma i närheten av denna temperatur. För säkerhets skull bör man grädda på eldsäker plats.
Själv använder jag gasbrännare, men har testat även med den gamla spritbrännaren med gott resultat.
Går det inte att grädda i glödbädd eller liknande?
Och visst borde det gå att använda glödbädd, men det kan vara svårt att hålla koll på lagom temperatur, skulle jag tro.
Det är bara att testa sina idéer och se om man blir nöjd! Och testar man hemma kan man ju värma vattnet till drygt fingervarmt och då jäser det på en halvtimme.
Mer om gasförbrukning i en forumtråd:
http://www.utsidan.se/forum/showthread.php?t=32275&highlight=gasf%F6rbrukning