Producent av dokumentärer, expeditioner, bloggar, foton, böcker och guidar turister då och då.

Papua Nya Guinea - en resa

   ”Jag sköt min bror förra veckan!” förklarade Hulimannen samtidigt som han visade upp sin hemgjorda hagelbössa, ”Han bröt mot lagen.”

   Han var klädd i en trasig T-skjorta och ett par lika slitna byxor. Han hade inga skor på sina breda, korta uttrampade fötter, men på skallen bar han en krans av djungelblommor, extra utsmyckat med fina fjädrar från någon av paradisfågelns 43 olika arter. I bältet på byxan hade han en hemgjord yxa för närstrid. Han liksom alla andra hulimän i Taridalen är ständigt beredda på att strider mot grannarna kan uppstå. En verklighet som präglat Taridalen alltsedan människor flyttade in i Nya Guineas högländer för kanske så långt bakåt i tiden som för tusen år sedan och då påbörjade vad som anses världens äldsta jordbrukskultur. De sista 300 åren har det med stor framgång odlats sötpotatis, basen för hulifolket kostvanor.

   ”Min bror är en av fyra som dödades under förra veckan i strider med grannarna” , fortsatte mannen berätta på hulifolkets oerhört öppna, självklara, odramatiska och ärliga sätt, ”Det är därför det är så mycket folk här nu. Det är dags för kompensation mellan stammarna.”

   Han var ovillig att förklara vad som hänt, men utan minsta tvekan hade det att göra med att ett brott involverande någon av de tre heliga pelarna i hulifolkets samhälle. Endera hade grannstammen kapat åt sig land, stulit grisar eller någon kvinna. I den värdeordningen. Nu skulle förlusterna kompenseras. Brodern hade visserligen överlevt men blivit förlamad. Det skulle kosta runt 600 grisar i ersättning. Då skall man veta att priset för en hårt arbetande hustru är 30 grisar på höglandet. Det kan ta en man ett helt liv att få ihop den summan. Det gör att det är sällan som en hulikvinna gifter sig med någon från kustfolken. Där är priset tre grisar, men det var inte bara priset som avskräckte kustborna. Simon, medicinman och guide, en av de finaste människor jag träffat hade besökt Taridalen en gång i sitt liv och varit livrädd för högländarna och deras storväxta kvinnor.

   ”Jag vågade inte ens gå in i en affär” , berättade han när vi besökte hans by strax nordväst om kuststaden Madang, ”utan de där luriga högländarna spände ögonen i mig och började räkna ut vad de skulle göra med mig. Dessutom var det så kallt där uppe om nätterna att jag frös så jag skakade. Jag åt inget på en vecka och fick lugninflammation. Passa er för dem och för kylan på höglandet!”

   Hulifolket upptäcktes så sent som år 1934 och det är först de senaste 15 åren som världen utanför börjat tränga sig in i den oerhört bördiga dalen. Även om stamstrider är förbjudna i lag, så lever de kvar. Traditionens makt är fortfarande mycket stark. På det skakiga, äventyrliga flyget från Papua New Guineas huvudstad Port Moresby var hälften av passagerarna släktingar på väg hem med endera pengar till att köpa grisar för betala skulden eller för att köpa vapen. Hulis är ett krigarfolk. De är kortväxta, kraftiga, innehar en sorts primitiv glöd och vildhet samt har en stolthet som ligger på nivå med en massajernas. Det vill säga att de ser sig som lätt överlägsna andra folkslag. De lever fortfarande på många sätt och vis som ett stenålderfolk gömda i högländerna. På samma sätt som Nya Guineas många andra folkslag. En femte del av världens olika språk finns att finna på Papua New Guinea, där runt 4 miljoner människor pratar över 800 olika språk. Jag måste säga att det är en av de mest fantastiska platser jag någonsin besökt under mina 25 år som explorer längs världens alla okända hörn. Och jag kan säga att ön med lätthet torde vara världens mest intressanta turistmål. Det gäller att få perspektiv på sig själv och mänskligheten innan det är för sent. Skogsbolagen är på gång och tyvärr torde det inte dröja förrän stenålderstillvaron och de olika varianterna av tropisk regnskog är ännu ett minne blott.

   Jag åkte dit för att förbereda detta resmål för ett reseföretag i kombination med Borneo för exklusiva grupper och även om det kan tyckas lite fysiskt osäkert, så är folk med de finaste jag någonsin träffat, och stamstriderna rör bara dem, men aldrig någonsin några utomstående. Papuanerna har dessutom stor humor, oerhört breda leenden, de är mycket generösa med sig själv och allt runt omkring och de är genuina in i ryggmärgen. Det skall mycket till om inte detta blir mitt nästa stora projekt på Expeditionsnivå. Jag tror nämligen att mycket beträffande meningen med livet finns att finna här. Varje by har både trollkarl, medicinman och väldigt många grisar. Dessutom är det en av få platser på jorden med delar av orörd urskog, här finns de mest märkvärdiga djur som exempelvis trädkänguruer och är ett paradis för fågelskådare. Vi provade dessutom dykningen på norrsidan, som torde tillhöra världens vackraste, med både hajar och vrak från andra världskriget. Fotografiskt är det en guldgruva.

   Har man sett allt, förstått lite, vill ha det mest exklusiva, så finns det bara ett enda ställe enligt mig, Nya Guinea.

   Se detta bildspel från PNG!

Logga in för att kommentera
Bli medlem
Glömt namn/lösen?
2010-08-31 19:15   äventyrssugen
Jag ställer mig lite frågande. Du säger att de är de finaste människor du träffat, har humor och är generösa. Alltså väldigt trevliga???
Men samtidigt säger du att de slår ihjäl varandra och värderar sina grisar tjugo gånger högre än sina kvinnor.
Ska man inte akta sig för att uppvärdera människor bara för att de tillhör en väldigt olika kultur än våran?
Det blir lite lätt som - Javisst skjuter de på varandra men de är ju bara....
Skulle du kunna uttrycka dig så possitivt om tex värmlänningar hade samma kvinnosyn?
Väldigt fina bilder. Och jag förstår att det måste vara en väldigt spännande och givande plats att besöka.
 
2010-08-31 20:20   explorermikaelstrandberg
Hej Erik!Haha, så sant, så sant....ja, vilken röra......Det ligger mycket i vad du säger. Jag blev förälskad i landet, men det är en grupp mycket speciella människor som i vissa avseenden lever kvar i Stenåldern.....vår störtsa resenär Sten Bergman kallade dem ju hela sitt liv för Stenåldersmänniskorna....Ja, ibland kan man undra, vad som är rätt eller fel.... Papuanerna är inte helt okomplicerade, men vem är egentligen det? Hur som helst, jag uppskattar din kommentar mycket och hoppas du får chansen att besöka Nya Guinea, så får vi se vad du tycker om denna helt fantastisk plats! M
 
2010-09-01 00:47   mathog
Var det inte skrämmande att vistas bland Hulifolket? De har lagar och regler, men är dock ett krigarfolk. Kan de inte se vita som ett hot som kan ta ifrån dem deras regnskog?

Vad har du för plan med en eventuell expedition till Papua Nya Guinea?
 
2010-09-01 06:42   explorermikaelstrandberg
Ett helt fantastiskt folk som gav inblick i människans nedärvda gener på olika sätt, men mycket tydliga. Bara farligt om du bryter mönster eller gör något allvarligt fel. Expedition, vi får se......
 

Läs mer i bloggen

Korsningen av Grönlands Inlandsis är klar


Efter 32 dagar och 65 mil steg vi av isen och satte på oss ryggsäckarna och började gå. En dag senare fastnade vi vid en flodövergång och tvingades bli evakuerade med helikopter två dagar senare. Så vi korsade isen, men nådde aldrig havet. Så Lars Wallgren ich hans 2 kanrater är så vitt jag förstår de enda svenskar som helt korsat Grönland från hav till hav. Men jag är nöjd med att ha klarat isen.

Hur man kan följa Grönlandsturen...eventuellt

En notis om livets alla lärdomar.

En notis om livets alla lärdomar.


Övermod. Överskattning av min egen kapacitet. Det har ställt till problem genom åren. Senast 2022. Inför förberedelserna för att korsa Grönland från väst till öst, hamnade jag i Gobi-öknen i underbara Mongoliet. Efter att ha tvingats lämna Sibirien till följd av kriget, skeppades Expedition Defender X:s speciella Landrovers ut till detta enorma land. Bara drygt en månad innan avfärd till Grönland, så ville jag så gott det gick hålla formen. Två däck väntade på mig vid min ankomst i Ulan Batar.
Första tillfället skedde i den fantastiska Gobi-öknen. Här filmat av den osannolika drönar piloten Mischa, likaså en mycket god vän till oss alla.
Andra tillfället skedde vid en helig plats, bredvid en vacker flod, omgivningen var kuperad och stenig. Mischa vill ha mer film på mitt däckdrageri, så jag körde en tur. Stentuff tur där jag hamnade i en tvär uppförsbacke, fastnade i stenarna, men ville visa mig stark och drog så hårt att jag fick en spricka i menisken.
Det gjorde att jag tog två starka smärtstillande mediciner därpå Grönland och då gick det som det gick.
Men mitt i allt detta, så minns jag storslagenheten från Gobiöknen, se klippet nedan.
Kontentan? Ännu en lärdom i livet! Att lägga till alla de övriga. Och hoppas att det fastnar...


Njutvandringar att längta till

Platåberget Billingens unika natur och fina vandringsleder lockar vandringsentusiaster året om.

Få Utsidans nyhetsbrev

  • Redaktionens lästips
  • Populära trådar
  • Aktuella pristävlingar
  • Direkt i din inkorg