En genväg från Pårte till hyllan under Loametjåhkkå och vidare….

För många, många år sedan (1972) gick Kjell och jag en liten specialväg från Pårte till Luohttoláhko. Istället för att runda Tjievrra gick vi in i ”säckdalen” med sjöarna - Tjievrajávrátja. Vi tältade i en liten grop i dalen och somnade in. Mitt i natten drabbades vi av det värsta skyfall jag någonsin varit med om i Sarek. Inne i tältet var det decimeterhögt vatten. Vi gick ut för att gräva diken runt tältet men vi insåg det hopplösa i företaget då regnet var så häftigt att det studsade upp i ansiktshöjd. Jag har hört talas om tropiska regn men jag hade nog aldrig trott att jag skulle få uppleva något liknande i våra fjälltrakter. Bilderna ni ser är stereobilder och de är gjorda för att ”skela med ögonen”. Så här såg tältet ut på morgonen:

Solen sken så vi kunde torka sovsäckar och tält. Framför oss presenterade sig branten upp till passet 1425.

Klättringen var relativt brant med lite lösa stenar men det var inga större problem att ta sig upp.

 

På den här höjden var det inga problem med Ruopsokjåkhå vad jag minns (det var länge sedan).

Vi fortsatte att gå på platån under Loametjåhkkå. En alldeles fantastisk vandring med Njoatsosvágge andlöst exponerad.

Ibland blir man nästan filosofisk när man går i Sarek. Mitt i allt det stora leder de små steg man tar till plötsliga perspektivskiften som är fullständigt överraskande. På hyllan omgavs vi plötsligt av moln när vi närmade oss branten ner mot Bálgatjåhkås dalgång. Sikten blev obefintlig men så plötsligt öppnade sig dalen.

Det gick alldeles utmärkt att ta sig ner i dalen – den var inte alls så brant som den kanske tycks vara när man kommer från Luohttoláhko.

Mitt i dalen slog åskan ner. Öronen höll på att sprängas och vi blev nästan bedövade. Sedan regnade det. Vi tog på oss regnställ och vandrade vidare.

Underbara Luohttoláhko. Finns det något märkligare än denna plats med mjuka böljande kullar omgivna av alpin dramatik?

 

Men sen… Vi hade gått i våra regnställ och blivit nedkylda in i märgen. Våra hjärnor slutade fungera. Vi vacklade fram och hade glömt var vi var och vad vi behövde göra. Någon av oss – jag har ingen aning om vem – sa att vi måste stanna och slå upp tältet. Vi gjorde så och satte oss utanför tältet helt apatiska. Jag vet inte hur länge vi satt så men på något sätt fanns det en gnista kvar som sa; ”vi måste ha något varmt i oss”. Vi fick fram Trangiaköket och kokade en soppa. Den första skeden med värme var som ett uppvaknande ur en dröm. Det var en av flera läxor jag har fått lära mig av Sarek. Regeln är så enkel – stanna och ta en kopp kaffe – ofta… Eller – gå långsamt och titta på det lilla framför fötterna.

Logga in för att kommentera
Bli medlem
Glömt namn/lösen?
2010-04-18 10:30   janstj
Kul med lite 'histora' . Håller med om Luottolako. En alldeles speciell plats, saknar motstycke i svensk fjällvärld. Känslan blir pastoral.

Blir lite skelögd av dina bilder :-) men är tältet FJ G66?
 
2010-04-18 12:04   Håkan Friberg
Du skriver sällan men bra! :-)
Ännu en intressant text. Dit ska jag.
 
2010-04-18 12:49   thegedd
Denna "platå" är ett måste i framtiden. Och kan bara hålla med om Luottolako....
 
2010-04-18 18:20   fowwe
Härlig läsning! Om du får för dig att skriva mer kommer jag läsa det med glädje. Det där med stereobilderna får jag tyvärr inte att fungera (har inte sett det förr). Är det fel storlek på min skärm? Eller för stela ögon? ;-)
 
2010-04-18 19:08   Bandersson
Visst är det ett G66. Efter några års användning ville jag åtminstone kunna sitta inne i tältet så det blev ett Tarfala istället.
Jag förstår att det kan vara lite knepigt att få fram stereoeffekten men det går med lite övning. Det finns en beskrivning om hur man bär sig åt på http://spdbv.vital-it.ch/TheMolecularLevel/0Help/StereoView.html
 
2010-04-20 11:14   Bandersson
Stereobilderna blev lite futtiga i bloggen. Titta gärna i mitt album "Stereobilder från Sarek". Försök att träna in "korstittningen". Jag kan nästan lova att ni blir överraskade om ni fixar det.
 
2023-04-17 06:48   hansnydahl
Intressant beskrivning av "Hyllan" under Loametjåhkkå. Jag gick där första gången 1997 och andra gången 2018. Jag är nog ett fall av "Man kan inte lära gamla hundar sitta" när det gäller stereobilder :-) Även jag har varit med om att det runnit in regn i tältet (dock inte i innertältet). En sådan upplevelse gör att man blir mer kritisk vid val av tältplats.
 
Svar 2023-04-17 13:00   Bandersson
Att titta på stereobilder genom att skela med ögonen är verkligen inte lätt. Jag lärde mig i alla fall att inte sätta mig och tältet i en grop och inte låta mig luras att tro att det vackra vädret består över natten i Sarek.
 

Läs mer i bloggen

Med familjen Kuoljok på sommarflyttningen 1945

Med hjälp av en text av Agneta Lilja och historiska bilder av Israel Roung följer jag och Nils Kallok Ultevissamernas renflyttning från vårvistet Vaggvarre i Sitojaure till sommarvistet i Låutakjaure år 1945. För dig som vandrar där idag finns kartlänkar.

För några månader sedan upptäckte jag en artikel av Agneta Lilja »Det synes mig vara en viktig angelägenhet …»* Några reflektioner över en samtidsdokumentation i Lappland sommaren 1945 (Svenska landsmål och svenskt folkliv, ISSN 0347-1837, Vol. 138, nr 2015, s. 51-78). Tyvärr hittade jag artikeln alltför sent för att kunna kontakta Agneta Lilja, hon gick bort för över ett år sedan. 

Hur du kan visa högupplösta bilder i din blogg

När du laddar upp foton i din blogg vill du säkert att de kan visas med samma upplösning som ditt original. Bilden har ett förstoringsglas längst ned i högra hörnet. I mitt inlägg - Rapadalen, Ráhpavuobme, Ráhpajåhkå och Ráhpaädno - BeesBlog - Utsidan – hittar du en svartvit bild:

Hur du kan använda Bengt Nolängs kartor i Google Earth Pro

När Utsidan förändrade sin design försvann möjligheten att söka och sortera bloggar. Hade den funktionen funnits kvar skulle ni ha hittat Bengt Nolängs fantastiska arbeten med kartor direkt – de var de i särklass mest lästa. Det här är mitt försök att kompensera för denna allvarliga brist.

Till att börja med kan ni hitta Bengts kartor här - Välja typ av karta för nedladdning (nolang.se). Många gamla utsidananvändare känner säkert till denna plats, här tänker jag ge ett tips om hur hans kartor kan användas i Google Earth Pro. Jag inskränker mig till Google Earth Pro med Windows på PC.


Vandrat på ett platåberg? Upptäck Billingens unika landskap!

Njutvandra året om i fantastisk natur med böljande sluttningar och dramatiska klippavsatser – bara ett stenkast från Skövdes centrum.

Få Utsidans nyhetsbrev

  • Redaktionens lästips
  • Populära trådar
  • Aktuella pristävlingar
  • Direkt i din inkorg